Scandinavisch bouwen

Een school volledig gebouwd in hout … Het verhaal van Pudasjärvi

In Pudasjärvi (Finland) werd onlangs een nieuwe school gebouwd, de Log Campus. Niks unieks, zal je zeggen, ware het niet dat de schoolgebouwen volledig in hout opgetrokken werden. Alle lokalen, van klassen tot grootkeuken en sportinfrastructuur, werden in hout gebouwd. Daarbij werd gebruik gemaakt van de Kontio SmartLog, een unieke houten bouw’steen’ die vrij is van zetting.

Scandinavisch bouwen; garantie op een betere luchtkwaliteit

Het stadje Pudasjärvi kende problemen met oude schoolgebouwen, waarin de luchtkwaliteit ondermaats was. Daarom werd beslist om een gezond en houten schoolgebouw op te trekken voor om en bij 800 kinderen. Studies hadden immers al aangetoond dat Scandinavisch bouwen een positieve impact heeft op de gezondheid: een betere luchtkwaliteit, goed voor het hart, stressverlagend, …

Mooi design en modulair

In totaal bevat de campus vier gebouwen voor de verschillende leeftijden van de kinderen, met glazen corridors tussen elk van die gebouwen. In de klassen is er een leuk contract tussen de houten wanden en de kleurrijke vloeren.

De school bevat zelfs een nucleaire bunker. Opvallend is verder ook dat elke blok modulair opgebouwd is, zodat die in de toekomst (indien nodig) makkelijk omgebouwd kan worden tot appartementen voor bewoning.

Het project kreeg heel wat internationale aandacht en kan mogelijk tot inspiratie dienen in ons land. Het toonde alleszins de veelzijdigheid van Scandinavisch bouwen aan.

Vertel je vrienden hierover